2022/06/03: Gyártás-optimalizálás: hogyan termeljünk a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban?

Gyártás-optimalizálás: hogyan termeljünk a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban?

 

A gyártás optimalizálása szinte művészet, különösen, ha összetett a gyártási folyamat vagy sokféle megrendelést kell teljesíteni. Össze kell hangolni az anyagáramlást, az egyes gépek teljesítményét és kapacitását, az alapanyagokat, a megrendeléseket, és közben lehetőleg alacsonyan kell tartani a költségeket is.

DSS WorkflowManager

További nehézséget jelentenek a váratlan események, a gépleállások, a hirtelen beeső, de annál sürgősebb megrendelések, amelyek a nagy műgonddal felépített gyártási tervet egy szempillantás alatt döntik romba. De még ha nincsenek is váratlan események, a nem optimális kapacitáskihasználás extra költséget jelent, míg fordítva, ha sikerül jobban kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat, azzal máris növelhető a bevétel.

Az OptimAPS a vállalat stratégiai céljaihoz illeszkedve optimalizálja a termelési folyamatot, legyen szó a gyártási idő felgyorsításáról vagy a költségek csökkentéséről. A gyártási folyamat minden résztvevője könnyen értelmezhető információkat kap a rendszerből. A gépkezelők az adott gép aznapra vagy az aktuális műszakra betervezett összes feladatát láthatják, míg a művezető vagy az ügyeletes mérnök gépcsoportonként jelenítheti meg az összes gépet. Áttekinthető diagramon láthatóak az elkészült, folyamatban lévő és betervezett feladatok, valamint azok állapota és várható befejezése. A valós gyártási idő kalkulálásához a rendszer a gépek le- és felszerszámozási idejét is figyelembe veszi. A historikus adatok elemzése révén pedig a gyártás szűk keresztmetszetei is könnyen felderíthetőek.

A szoftver képes arra, hogy előre nem látott események bekövetkeztekor javaslatot tegyen módosított termelési tervre. A termelésirányítás ezen könnyen változtathat, szimulációkat futtathat, vagy új paraméterek megadásával új tervezési feladatot is indíthat. A kész tervekben amúgy is egyszerűen, drag-and-drop módszerrel módosítható a rendelések sorrendje vagy a gépek beosztása, így a termelés könnyen igazítható a változó körülményekhez.

 

A DSS OptimAPS-ről itt olvashat rövid ismertetőt. További részleteket, videót és ingyenes demót a termék honlapján talál.